Toscaans kalfje geboren in Sint-Denijs

Een primeur in Sint Denijs : Het eerste geboren kalf in België van het ras Chianina werd deze week geboren op de Willemshoeve.

De chianina is een van de oudste runderrassen en staat vooral bekend om zijn grootte. De chianina is het grootste rundveeras ter wereld. Stieren kunnen een schofthoogte bereiken van 2 m, bij een gewicht van circa 1.700 kg. Een volwassen koe weegt tussen 900 en 1.000 kg.
Het haar van de chianina is porseleinwit, de huid is donker. Kalfjes worden lichtbruin geboren, pas na 4 maanden komt de witte kleur boven. Dankzij deze kleuren van vacht, is het ras zeer goed beschermd tegen de warme stralen van de zon.

De chianina is een vleesras. Desalniettemin worden de kalveren gemakkelijk geboren en zijn keizersnedes eerder uitzonderlijk.
De chianina is een snelle groeier, waardoor de dieren op jonge leeftijd al slachtrijp zijn.

Het vlees zou weinig cholesterol bevatten en zeer vol van smaak zijn. Voor de Bistecca alla Fiorentina (Florentijnse beefsteak) wordt uitsluitend vlees van de chianina gebruikt.

Dat het Chianina rund tot de verbeelding spreekt hoeft ons niet te verbazen.. Het is het oudste ras- ter wereld met een ronduit verbluffend uiterlijk: meer dan 2 meter groot (Het Grootste rund ter Wereld) in Een parelwitte vacht op Een donkere Huid.
Ten tijde van de Etrusken werd het rund gebruikt om het land te bewerken maar diende het ook als godenoffer. Vele eeuwen later behoort van kweek ervan nog steeds tot meest belangrijke tradities in Toscane.

Please follow and like us:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *