Hoeveslagerij Willem, Eigen kweek in erfgoedhoeve

ZELDEN WAS DE TERM FAMILIAAL BEDRIJF ZO TOEPASSELIJK ALS HIER. VADER JOHAN EN MOEDER MIA VERLIETEN (NOODGEDWONGEN) HUN HOEVE IN SINT-DENIJS OM DEZE HISTORISCHE HOEVE TE RESTAUREREN, DOCHTER FLORE STUDEERT NOG IN ROESELARE EN ZOON WILLEM STARTTE ZIJN EIGEN HOEVESLAGERIJ IN EEN VAN DE GERESTAUREERDE SCHUREN.

De restauratie van de hoeve mag gerust een huzarenwerk genoemd worden. In 2010 werd de hoeve aangekocht, in 2013 konden de werken beginnen en intussen is een groot deel van de gebouwen in zijn oorspronkelijke staat hersteld. De boerderij heeft dan ook een rijke geschiedenis.

LANDBOUWVERBREDING DOOR HOEVETOERISME

Vader Johan vertelt: “De hoeve is meer dan 500 jaar oud en heeft een politieke geschiedenis. Dit is het geboortehuis van de bekende priester Modest Glorieux, die verschillende kloosters opgestart heeft. Ook op vandaag zijn nog kloosters wereldwijd actief. Er komen hier soms onverwacht broeders uit Brazilië toe die naar hun ‘vader’ komen kijken. Het hoofdklooster verhuist binnenkort van Oostakker naar Indonesië en het museum komt naar hier. Dat zal in een van onze schuren ingericht worden.”

De hele restauratie past binnen de landbouwverbreding. “Daar geloven wij echt in,” zegt Mia ons. “Dat was bovendien ook een voorwaarde van de cel erfgoed. De gebouwen moest een nieuwe bestemming krijgen. En behalve de hoeveslagerij, kunnen we hier binnenkort ook gasten ontvangen in de vakantiehuisjes in de oude stal.”

DAG- EN NACHTPLOEG

De eisen van erfgoed gaan trouwens veel verder dan enkel de gebouwen. Ook het groen en de wal rond de hoeve moesten in ere hersteld worden. Johan: “Alle bomen en struiken die niet inheems waren, moesten verwijderd worden. Erfgoed wou bijvoorbeeld ook dat de vogels die in de oude gebouwen huisden, hier konden blijven. We hebben hier nu steenuilen, kerkuilen en een valk, die jagen op muizen en ratten. Dat is trouwens een goeie combinatie want een valk jaagt overdag terwijl de uilen ’s nachts jagen. Ze lossen elkaar af.”

GEEN VLIEGEN MEER

De renovatiewerken hadden echter ook een invloed op andere bewoners van de boerderij: de zwaluwen. Doordat de poorten van de oude en verbouwde stallen nu gesloten worden, konden de zwaluwen niet meer binnen- en buitenvliegen. En dus werden er kunstnestjes voorzien. “We hebben hier zeker honderd zwaluwen,” weet Johan. “In de zomer pakken ze de vliegen, waardoor we nu praktisch geen vliegen meer hebben in de stal. En het is ook mooi om te zien, als je hier in de zomer buiten zit, zie je de zwaluwen hier rondvliegen.”

EIGEN VOER VOOR EIGEN KWEEK

Op de boerderij wordt uitsluitend vleesvee gekweekt voor de slagerij. De akkers rond de hoeve dienen voor het voeder voor de koeien of worden verpacht aan andere boeren. Het gezin is trots op zijn gesloten bedrijfsvoering. Johan: “De ruwvoeders zijn we nu aan het inkuilen en de krachtvoeders maken we ook zelf van de teelten die we zetten. We hebben bv. wintergerst staan, die we pletten en malen. We hebben ook spelt staan, die enorm goed is voor de maag van de kalfjes. De basis wordt hier dus volledig geteeld waardoor er bijna geen vrachtwagens met voeders meer moeten komen.”

ACTIE OP DE BOERDERIJ

Vrachtwagens worden dan misschien wel geweerd, andere bezoekers worden met open armen ontvangen. Johan en Mia verwelkomen graag en vaak de meest uiteenlopende groepen. Mia: “We hebben allebei graag dat er een beetje actie is, dat er mensen komen. We spreken altijd af hoeveel tijd ze hebben en we vragen dan wat ze willen doen: een uur op het hof rondlopen, of een halfuurtje en dan nog een grote wandeling in de omgeving. Er zijn hier nog mooie boerderijen, en dan kunnen ze terug naar hier komen om iets te eten. Willem maakt dan bijvoorbeeld een hamburger.”

DE KORTSTE KETEN

En zo zijn we bij de passie van zoon Willem aanbeland. Hij deed zijn middelbare studies op de beenhouwersschool in Diksmuide, studeerde daarna nog drie jaar agro-industrie, maar het is aan het slagersvak dat hij zijn hart verloor. Na achtereenvolgens bij een andere slager en voor een warenhuisketen gewerkt te hebben, heeft hij nu zijn eigen hoeveslagerij.

“Mijn ouders zagen het niet helemaal zitten,” bekent Willem, “maar ik wou dat wel doen, omdat ik de ambitie had om niet heel mijn leven voor een baas te werken. Eerst deed ik het nog in bijberoep en toen slachtten we eenmaal per maand. De mensen konden bestellen wat ze wilden, een biefstuk of een rosbief van zoveel gram. Eén keer per maand kwamen de mensen op maandag om hun bestelling. Korter kan je de keten niet krijgen. We doen de koe naar het slachthuis en ze komt in haar geheel terug en dan begin ik van het karkas te versnijden. Nu ben ik volledig zelfstandig en zijn er drie afhaaldagen per week. Morgen is de eerste dag, best wel spannend dus.”

VERS EN PUUR

“We werken nog altijd enkel op bestelling via de webshop of via e-mail. Alles wordt vacuüm verpakt, met datum erop, wat erin zit, het gewicht. Zo kunnen de mensen het nog in de diepvries steken,” gaat Willem verder. “We verkopen alleen vlees van dieren van op het erf. Voor het varkensvlees werk ik samen met een collega, die ook rundsvlees van mij verkoopt. Alles is puur, er zijn geen bereide gerechten. Ik heb bewust niet gewerkt met een koeltoonbank. Ik wil er altijd voor zorgen dat het vers is wat ik verkoop. Zo vermijd ik dat ik hamburgers die vandaag niet verkocht raken, morgen zou moeten verkopen. En zo vermijden we ook overschotten.”

Please follow and like us:
error

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *