Restaurant De Geit mag blijven

De Geit in het Laatste Oortje in Sint-Denijs blijft open. Het terras en de veranda, in 1977 illegaal opgetrokken, zijn geregulariseerd. Een buurtbewoner ging tegen de gemeentelijke regularisatievergunning in beroep. Maar het provinciebestuur bevestigt de vergunning. Een planologisch attest van de gemeente gaf eerder al aan dat het terras en de veranda niet hinderlijk zijn. Er was ook een gunstig advies van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar, omdat het terras en de veranda stijlvol zijn en aan een mooi en landelijk restaurant palen. Brouwerij Omer Vander Ghinste is eigenaar van De Geit. De uitbater is Bert Vanhalle (47) uit Kortrijk. “Het gezond boerenverstand heeft gezegevierd”, laat hij op Facebook weten. (LPS)

Vorig jaar was het nog bang afwachten:

De orangerie afbreken en het terras uitbreken, en dat binnen de zes maanden. Een dwangsom van 125 euro per dag als dat niet gebeurt. Restaurant De Geit was veertig jaar lang in overtreding. Nu pas wordt ingegrepen.

Een donderslag bij heldere hemel noemt de huidige uitbater van restaurant De Geit Bert Verhalle het verdict van de rechtbank. De eigenaar, brouwerij Bockor uit Bellegem – nu brouwerij Omer Vander Ghinste – had hem er indertijd op gewezen dat er een probleem was, maar de brouwerij had gelijk gehaald bij de rechtbank van eerste aanleg. Een beroepsprocedure bracht nu echter de slechtst mogelijke tijding: herstellen in de oorspronkelijke toestand of een onmogelijke dwangsom betalen.

“Na meer dan twee jaar keihard werken waren we erin geslaagd om van De Geit op het Laatste Oortje weer een trekpleister te maken waar jong en oud zich thuis voelt”, zegt Verhalle. “Nu blijkt dat de orangerie en het terras eind de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn geplaatst zonder bouwvergunning. Dat is veertig jaar geleden.”

Bron: HLN

Please follow and like us:
error

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *