Brand vernielt minipretpark voor kinderen met beperking in Engelenhoeve

Foto Henk Deleu: De brand woedde op een plek waar hooi ligt opgeslagen en ging gepaard met veel rook. De projectruimte voor kinderen met een beperking is helemaal verloren

 

Denis Detavernier (60) en echtgenote Greetje Delanghe (54), de uitbaters van de Engelenhoeve in Sint-Denijs, zitten in zak en as. Een brand vernielde gisteren een unieke ruimte die enkele jaren geleden pas werd ingericht op de oude hoeve waar ze stilletjesaan een levenswerk voor kinderen met een beperking hebben opgebouwd. De schade is groot, net als de verslagenheid.

Flink wat brandweerwagens repten zich gisteren op de middag naar de Brucqstraat in Sint-Denijs, waar brand was ontstaan in één van de gebouwen van de Engelenhoeve. Dat is een privéproject waar kinderen met een beperking, maar ook kansarme gezinnen terecht kunnen om een onvergetelijke dag te beleven.

Kortsluiting

Het vuur woedde aan de zijkant van het gebouw in kwestie, op een plek waar op een zolder al tientallen jaar hooi ligt opgeslagen. De brand ging gepaard met een hevige rookontwikkeling die tot ver in de omgeving te zien was. “Een kortsluiting ligt mogelijk aan de basis van de brand”, zegt luitenant Stefaan Vanneste van de hulpverleningszone Fluvia. “Een projectruimte die in 2013 werd ingericht voor de gehandicapte bezoekers is helemaal verloren. De rest hebben we kunnen vrijwaren en daar zijn we blij om. Toch is de schade bijzonder groot.” De brandweer bleef gisteren nog urenlang ter plaatse om te verhinderen dat smeulende resten van het hooi zouden heropflakkeren.

Levenswerk

Denis Detavernier (60) en Greetje Delanghe (54), het echtpaar dat ruim vijftien jaar geleden de schouders zette onder het project, waren erg aangeslagen. Het echtpaar startte met de Engelenhoeve nadat ze zelf de ouders werden van een zoontje met een beperking. Sindsdien is het initiatief uitgegroeid tot een soort minipretpark waar kinderen met een beperking, maar ook kansarme kinderen en ouderen terecht kunnen om een onvergetelijke dag mee te maken. Het koppel stelt de infrastructuur gratis ter beschikking voor instituten, scholen en ouders met hun kinderen. Elk jaar komen er zowat 1.500 kinderen langs. Opzet is om hen met paarden en andere dieren in contact te brengen. Ook het zogenaamde snoezelen komt aan bod: daarbij worden de zintuigen van de persoon met een beperking geprikkeld met behulp van klanken, kleuren en verschillende materialen. De Engelenhoeve kan rekenen op de gulheid van een aantal sponsors, maar organiseert ook geregeld activiteiten die geld in het laatje moeten brengen. De brand van gisteren legt een ernstige hypotheek op de werking van het initiatief.

Please follow and like us:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *