Kikkerpoel volledig verdampt

Dat de aanhoudende droogte een groot effect heeft op de natuur is zeker niet overdreven.

Er blijft namelijk van de kikkerpoel niets meer anders over dan een droge gebarsten ondergrond.

In een poel moet altijd water staan, ook al is het maar weinig. De meeste waterplanten en oeverplanten kunnen wel tegen een korte periode van droogte. De meeste diersoorten die in of rond poelen leven ook, behalve salamanders.

Door het droogvallen van poelen kan de voortplanting van amfibieƫn mislukken, omdat de amfibieƫnlarven onvoldoende tijd krijgen om de metamorfose door te maken tot jonge pad, kikker of salamander. Amfibielarven kunnen van maart tot en met augustus in poelen rondzwemmen. Valt een poel voor die tijd droog, dan gaat er een nieuwe generatie verloren. Vooral soorten die wat later in het voorjaar hun eieren afzetten zoals groene kikkers, rugstreeppad en salamanders kunnen hier last van hebben. Alleen de rugstreeppad is daar deels op aangepast: deze kan versneld in metamorfose gaan wanneer de poel dreigt uit te drogen.

Please follow and like us:
error

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *