Kasseien al na één jaar weer opgebroken

SINT-DENIJS – Nog geen jaar nadat de Trimaarzate officieel werd ingereden, werd de kasseistrook aan de oversteek met de Helkijnstraat al vervangen door asfalt. Het gemeentebestuur schuift de schuld in de schoenen van de provincie, maar deze kan aantonen dat zij geen schuld treft.

De heraanleg van de stationsomgeving in Sint-Denijs is het directe gevolg van de wedstrijd ‘Lelijke Plekjes’, die door Leiedal in 2010 werd georganiseerd. Het plein had de ‘bedenkelijke’ eer geselecteerd te zijn. Toenmalig provincieraadslid Eliane Spincemaille en schepen Dirk Vanluchene trokken toen naar de provincie om de heraanleg te bekijken in het geheel van het traject van de fietsroute Trimaarzate op de oude spoorwegbedding.

Ze hadden succes, want de provincie vernieuwde de hele Trimaarzate over negen km in de gemeenten Avelgem, Zwevegem en Spiere-Helkijn.

In de derde fase van het project werd het Stationsplein en de kruising met de Helkijnstraat, die een gemeenteweg is, aangepakt. De provincie fungeerde als aanbestedende overheid, wat makkelijker is bij meerdere dossiers. Wel was er een overeenkomst dat de gemeente alle kosten van de weg voor zijn rekening zou nemen, zo’n 25 procent van de totale som van de derde fase.

Op het moment van de opmaak en goedkeuring van de definitieve plannen waren we al een tijdje in de nieuwe legislatuur.

Geluidsoverlast

De kruising met de Helkijnstraat werd aangelegd met kasseien. Korte tijd na de officiële opening (september vorig jaar) klaagde de burgemeester bij de provincie dat er geluidsoverlast was door die kasseien. Men ging deze vervangen door asfalt en hij vroeg een financiële toelage. De provincie antwoordde negatief, omdat dit juist het stuk is dat onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt.

Schepen Desloovere (SP.A) liet nu in een krant optekenen dat alles de schuld is van de provincie en dat zij niet geluisterd heeft, toen op de infovergadering een buurtbewoner vreesde voor de geluidsoverlast die de kasseien veroorzaken.

Op het kabinet van gedeputeerde Guido Decorte, schoot die opmerking in het verkeerde keelgat.

Uit het depot

“Vooreerst was het de gemeente zelf, samen met Leiedal, die aandrong op kasseiverharding. Er was inderdaad een, terechte, opmerking voor geluidsoverlast op de infovergadering. Deze opmerking werd overgemaakt aan het studiebureau en bij de bespreking van de plannen in februari 2015 werd door ons bevestigd aan het gemeentebestuur dat er overlast te vrezen was. Toch veranderde men niets”, konden we er noteren.

Desloovere had ook een opmerking over het soort kasseien, maar volgens we konden vernemen kwamen deze uit het depot van de gemeentediensten…

De aanleg van de overstreek in kasseien en de heraanleg in asfalt is dus volledig ten laste van de gemeente.

(Geert Vanhessche)

Bron: KW.be

Na amper een jaar werden de kasseien opgebroken en vervangen door asfalt. (foto GJZ)

Please follow and like us:
error

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *