Vernielde ‘Meulemeesters kapelle’ in Sint-Denijs herrijst binnenkort

Bij een verkeersongeval werd vorig jaar de kapel aan de Beerbosstraat volledig vernield.
Van de dader is er geen spoor. Onlangs werd de heropbouw gestart. Om een en ander te kunnen betalen, is er na de verkiezingen een grote fondsenwerving.

Tijdens de nacht van 8 op 9 april 2017 verwoestte een auto de kapel ter hoogte van de ‘Gulden Knok’ op de kruising van de Beerbos- en de Vinkestraat.

“De landelijke devotiekapel dateerde van 1873 en wordt ook wel eens in de volksmond ‘Meulemeesters Kapelle’ genoemd”, vertelt Freddy Deweer van bouwkundig erfgoed. “De klap was zo hevig dat de kapel gedeeltelijk instortte en niet meer te herstellen was”, voegt hij eraan toe.

Dader onbekend

Spijtig genoeg heeft de bestuurder zich achteraf niet gemeld, noch bij de eigenaars, noch bij de politie die een PV opstelde. “Het is inderdaad bedroevend te moeten vaststellen dat de dader zich niet heeft gemeld. Ik heb ook de indruk dat de politie zijn vaststellingen, en bijhorend onderzoek, niet naar behoren uitvoerde”, foetert Deweer.

“Op de plaats van de aanrijding zijn restanten gevonden van een oudere BMW5-reeks, oud model Sedan of Touring, welke tot september 2000 geproduceerd werd. Uit de brokstukken die er gevonden werden, kunnen we afleiden dat het voertuig met zijn rechterkant de kapel geraakt heeft.”

“Ik denk dat de politie op basis van deze gegevens, en nummers die gevonden werden, de eigenaar kan opsporen. We weten verder dat de BMW wegreed richting Sint-Denijs via de Vinkestraat. Er werden immers tot 300 meter verder stukken schaliën en bakstenen gevonden die op de auto waren terechtgekomen.”

In overleg met Bouwkundig Erfgoed en de familie Vincke Vermaut, werd besloten de kapel op dezelfde plaats te herbouwen. “Er waren onmiddellijk enkele buurtbewoners bereid hun schouders onder het nieuwbouwproject te steken. Zo deden Luc Dolphens, Herve Vandeputte en J. P. Maes reeds een aardige duit in het zakje en Hubert Taelman bekwam van zijn zuster in het klooster een prachtig Mariabeeld”, vertelt Freddy Deweer. Er dienden vooraf heel wat administratieve zaken geregeld te worden en onlangs werd gestart met de heropbouw van een nieuwe kapel.

Fiscaal attest

Er werd tevens contact opgenomen met Herita, de organisatie ‘open monumenten’, die helpt om subsidies te verwerven en fiscale attesten aflevert bij eventuele stortingen voor de heropbouw van de kapel. Is Freddy Deweer niet te spreken over het feit dat de bestuurder vluchtmisdrijf pleegde, dan was hij onlangs aangenaam verrast toen plots een drietal jongeren uit de buurt een handje kwam toesteken en zo symbolisch hun steentje kwamen bijdragen. Hij was zo onder de indruk dat hij hen wel kon vereeuwigen op de foto, maar vergat hun namen te vragen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober start men met de fondsenwerving.

Drie jongeren kwamen bij de wederopbouw de handen uit de zakken steken. (GF)

Bron: kw.be (Geert Vanhessche)

Please follow and like us:
error

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *