Oorlogsherdenking in kerk die werd opgeblazen door Duitsers

Totaalspektakel met verhalen, muziek en beeld blikt terug op einde WOI

Oorlogsherdenking in kerk die werd opgeblazen door Duitsers

In de kerk van Sint-Denijs wordt vanavond vrijdag met een totaalspektakel het einde van WO I herdacht. De laatste oorlogsdagen waren in de Zwevegemse deelgemeente heel hevig. Honderd jaar geleden werd door de Duitsers als laatste wapenfeit de kerk opgeblazen.

Ook in de Zwevegemse deelgemeente Sint-Denijs liet de Eerste Wereldoorlog grote sporen achter. Honderd jaar geleden moest de kerk worden heropgebouwd nadat ze op 21 oktober 1918 opgeblazen werd door de Duitsers. Tijdens de evocatie Ze hebben den toren doen springen! wordt in diezelfde kerk het einde van de Groote Oorlog herdacht.

Het Davidsfonds Sint-Denijs nam daarvoor het initiatief. “We vinden het belangrijk dat onze geschiedenis levendig wordt gehouden”, zegt Luc Depaepe, ondervoorzitter van het Davidsfonds. “De kerk van Sint-Denijs opblazen was een van de laatste wapenfeiten van de Duitsers. De Engelsen waren vlakbij om de Duitsers te overmeesteren. Er waren hier nog twee Duitsers en zij hebben de toren opgeblazen.”

Het Davidsfonds sloeg de handen in elkaar met het feestcomité Sint-Denijs, de Koninklijke Harmonie de Verenigde Vrienden uit Sint-Denijs en de Spacemakers uit Avelgem.

Historische figuren

De oorlogsmuziek wordt afgewisseld door beelden van toen en vertellers die in de huid kruipen van drie historische figuren. “Op basis van de schrijfsels van pastoor Bonvarlé, dokter Froedure en meester Ovaere hebben we een beeld kunnen maken van wat zich allemaal heeft afgespeeld in ons dorp”, zegt Depaepe die de tekst voor het totaalspektakel schreef. Diaken Jan Reynaert neemt de rol van pastoor Bonvarlé voor zich, Wim Vandecauter verteld het verhaal van dokter Froedure en José De Marez wordt meester Ovaere. In de kerk is er plaats voor zeshonderd toeschouwers. De evocatie vindt plaats om 20.30 uur. (eva)

Please follow and like us:
error

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *