Sint-Denijs, en rest van Zwevegem op 2e plaats zonder elektriciteit bij black-out

Het afschakelplan:

Het Federaal Planbureau waarschuwt voor een mogelijk stroomtekort vanaf november. Dat heeft alles te maken met het stilliggen van 6 van de 7 kernreactoren in ons land. Als het zover komt, dan kan de overheid beslissen om het afschakelplan in werking te stellen. Gemeenten zullen dan stapsgewijs geheel of gedeeltelijk van het elektriciteitsnet worden gehaald. Lees hier hoe dat verloopt.

Het afschakelplan is een noodplan dat de overheid alleen maar zal inschakelen in “extreme nood”, als alle andere maatregelen om het stroomaanbod te verhogen en het verbruik te minderen ontoereikend blijken te zijn.

Black-outs vermijden

Het plan heeft als doel om zogenoemde black-outs te vermijden, om te voorkomen dat heel het land plots zonder stroom zou vallen. Om de afschakeling georganiseerd te laten verlopen, heeft de overheid het land in 8 schijven verdeeld. Provinciehoofdplaatsen en stadscentra van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners zijn niet in die schijven opgenomen. In principe wordt de stroom daar dus nooit afgesloten.

Van schijf 8 tot schijf 1

Als het plan in werking treedt, dan zullen eerst de gemeenten (of delen van) in schijf 8 worden afgeschakeld. Blijkt dat niet te volstaan, dan zal er overgegaan worden tot schijf 7. Daarna volgt schijf 6, en zo verder.
De stroomonderbrekingen zouden ongeveer 3 uur duren, tussen 17 en 20 uur. Al liggen die tijdstippen niet vast, en kan de overheid ook besluiten om meerdere schijven tegelijk van het net te halen.
In de afbeeldingen hieronder ziet u welke (delen van) gemeenten tot welke schijf behoren. Sint-Denijs, en de rest van de regio valt onder schijf 7, dat betekent dat na Beernem en Puurs, het aan onze beurt is om zonder elektriciteit te vallen. Sla die kaarsen en zaklampen al vast maar in.

West-Vlaanderen: Anzegem, Avelgem, Bredene, De Haan, Deerlijk, Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Kortrijk, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Zuienkerke, Zwevegem

1 Comment

  1. Forment Arlette

    Wat gebeurd er dan met onze tropische aquariums indien de stroom uitvalt, moeten onze visjes dood of wat..waar gaan al ons geld dat je ons aftrocheld naartoe??

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *