DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ZWEVEGEM

Kan CD&V de sjerp terug bemachtigen?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ZWEVEGEM

Na de voorbije verkiezingen werden in verschillende gemeenten anti-coalities gevormd om de grootste partij buiten spel te zetten. Ook in Zwevegem was dat het geval: N-VA (zeven zetels), sp.a (drie zetels) en Gemeentebelangen (vier zetels) legden hun veertien zetels samen om de dertien zetels van CD&V te overtreffen. Zo kwam een eind aan meer dan honderd jaar heerschappij van CD&V in Zwevegem. Als je het aantal voorkeurstemmen erbij haalt, zie je dat je pas op de tiende plaats een lid van de meerderheid aantreft: schepen Wim Monteyne met 739 stemmen. Burgemeester Marc Doutreluingne behaalde ‘maar’ 722 stemmen van de 16.994 uitgebrachte stemmen. Als CD&V opnieuw de absolute meerderheid haalt, is de kous af. Alleen wordt het voor hen niet makkelijk om even sterk te presteren als in 2012. Als oppositiepartij kom je nu eenmaal minder in beeld dan wanneer je mee kan besturen. Bovendien is de partij met Vanwelden en Polleyn ook twee stemmenkanonnen kwijt. Die waren in 2012 respectievelijk goed voor 1.608 en 1.019 stemmen.

Als CD&V de absolute meerderheid niet haalt, valt nog af te wachten of de huidige bestuurspartijen elkaar opnieuw zullen vinden. Een echt ‘front’ hebben ze de voorbije zes jaar niet echt gevormd.

N-VA, dat bij de vorige verkiezingen voor het eerst meedeed, verraste meteen met 26,3 procent van de stemmen. Schepenen Wim Monteyne en Johan Rollez deden het de voorbije legislatuur niet onaardig. Het wordt uitkijken of N-VA het sterke resultaat van in 2012 kan herbevestigen of misschien zelfs verbeteren. Maar vooral: of Monteyne en Rollez nog zullen toelaten dat een veel kleinere partij, zoals die van Doutreluingne, nog met de sjerp gaat lopen.

Voor Doutreluingne met zijn Lijst Burgemeester en sp.a komt het erop aan om minstens evenveel zetels te halen als in 2012. Groen Zwevegem en Zwevegem Vooruit kunnen hen misschien wel enkele stemmen kosten. Groen Zwevegem is terug van weggeweest. Als die partij kan meesurfen op het nationaal succes van Groen en een of twee zetels behaalt, kan de partij nog een handige aanvulling zijn om net een meerderheid te behalen. Ook Zwevegem Vooruit kan zich zo misschien wel in het bestuur werken, door een coalitie net aan voldoende zetels te helpen. (JME)

DE PARTIJEN DOORGELICHT

ZWEVEGEM

Schepen Marc Desloovere trekt opnieuw de lijst bij

sp.a

. Hij wil graag meebesturen, maar benadrukt geen kandidaat-burgemeester te zijn. Nieuwkomer Ann-Charlotte Creton staat op twee en raadslid en voorzitter Freddy Van Herpe op drie. Schepen Marc Claeys duwt de lijst.

N-VA

heeft schepen Wim Monteyne als lijsttrekker. OCMW-voorzitter Kaat Defoirdt staat op twee, schepen Eddy Defoor op drie. Schepen Johan Rollez duwt de lijst.

Eliane Spincemaille, lerares, gemeenteraadslid en voorzitter van de provincieraad, trekt de lijst voor

CD&V

. Gemeenteraadslid Dirk Desmet, algemeen directeur bij Hemmis, staat op nummer twee en gemeenteraadslid Isabelle Degezelle, docente bij Vives, krijgt plaats drie. De opvallendste afwezigen zijn Sabine Poleyn en Claude Vanwelden. Na achttien jaar als gemeenteraadslid en tien jaar als Vlaams parlementslid, wil Poleyn meer tijd maken voor gezin en werk. Oud-burgemeester Claude Vanwelden, die in 2012 aan de kant werd geschoven door een anti-coalitie, stopt met politiek. Polleyns man Stefaan Bonte duwt de lijst, samen met Felix De Clerck, zoon van gewezen CD&V-minister Stefaan De Clerck.

Yves De Bosschere, milieuambtenaar bij de stad Harelbeke, trekt de lijst van

Groen

. Annick Alleman, die vroeger nog actief was bij Agalev, staat op twee en gewezen KSA-hoofdleider Brecht Demeire kreeg de derde plaats. Groen-voorzitter Eddy Loosveldt duwt de lijst.

Lijst Burgemeester

telt zestien nieuwkomers en wordt uiteraard getrokken door Marc Doutreluingne. Stefanie Vanden Bossche staat op twee, Johan Deneve op drie. Oud-gemeenteraadslid Yvan Nys duwt de lijst. Op Lijst Burgemeester staan enkel kandidaten die zich niet aan een politieke partij willen binden. “Gemeentepolitiek gaat vooral over de inzet van mensen die het willen opnemen voor het algemeen lokaal belang, onafhankelijk van bepaalde nationale partijstandpunten”, legt Doutreluingne uit.

Zwevegem Vooruit

schuift Antoon Vanassche naar voor als lijsttrekker. Hilde Deschuymer staat op plaats twee, Kevin Vandewalle op plaats drie. J├╝rgen Bastiaen zal de lijst duwen.


Bron: HLN.be

Please follow and like us:
error

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *