Fel protest tegen komst windmolenpark

ZWEVEGEM / MOEN / SINT-DENIJS / BOSSUIT

Bron: nieuwsblad.be / EVA

Inwoners van Sint-Denijs en Moen verzetten zich tegen de komst van een windmolenpark. Ook het gemeentebestuur is tegen en zal negatief adviseren aan de Vlaamse overheid. “Het zou één van onze schaarse open ruimtes kapotmaken”, zegt de burgemeester.

Engie en Eneco staan op het punt om bij de Vlaamse overheid een omgevingsvergunningsaanvraag in te dienen voor het plaatsen van zes windturbines op de grens van Sint-Denijs met Moen. Over de komst van een windmolenpark werden de buurtbewoners deze week voor het eerst ingelicht via een uitnodiging voor een informatievergadering. Er zou één windmolen komen in Bossuit, twee in Moen en drie in Sint-Denijs. “Het was echt een schok toen ik deze brief uit de brievenbus haalde. Ik woon hier al dertig jaar en heb een prachtig uitzicht. Maar als daar er een windmolen wordt geplaatst, is het gedaan met de rust”, vertelt Frank Masure uit de Boeveriestraat.

Waardevol agrarisch gebied

Het uitverkozen gebied is een van de weinige open ruimtes in Groot-Zwevegem. Maar het gaat wel om private gronden. De bewoners startten een online petitie om de komst tegen te houden en krijgen daarbij de steun van het Zwevegemse gemeentebestuur. Maar omdat het om meer dan vijf windmolens gaat, ligt de beslissing wel bij de Vlaamse overheid. “Wij mogen enkel adviseren maar het zal hoe dan ook negatief zijn”, zegt burgemeester Marc Doutreluingne (LB). “Het is jammer dat de grondeigenaars kiezen voor eigenbelang. Per jaar krijgen ze in ruil 25.000 euro. Maar voor het algemeen belang is dit echt rampzalig. Wij zijn zeker niet tegen windmolens, maar dan wel in de zee, langs de autosnelweg of industriegebied. Maar toch zeker niet op een waardevol agrarisch gebied. Door dit project wordt een van onze weinig schaarse ruimtes bedreigd. We willen niet dat dat kapot wordt gemaakt door het plaatsen van windmolens. Het zouden trouwens windmolens worden van 150 meters hoog, dat worden de grootste van de regio.”

Blijven verzetten

Bovendien zou het niet bij zes windmolens blijven. Ook een ander windmolenbedrijf wil op hetzelfde gebied nog een tweede windmolenpark realiseren en onderhandelt momenteel met eigenaars. “We zullen ons blijven verzetten tegen die projecten tot en met de hoogst mogelijke gerechtelijke instantie”, aldus de burgemeester.

De inwoners die het dichtst bij het zone wonen namen alvast het advocatenkantoor Belexa in de arm om de komst van de windmolens tegen te houden. “Dit project zal een enorme impact hebben voor de inwoners en ook op de natuur want er wordt ook fauna en flora aangetast. Het gaat inderdaad om private grond, maar we hebben er goede hoop in dat we het kunnen tegenhouden. Daarom zal het belangrijk zijn dat de bewoners één front vormen”, besluiten advocaten Kimberly Masure en Jens Rau.

Bron: nieuwsblad.be / EVA

Please follow and like us:
error

2 Comments

  1. Demeulemeester Diane

    Betreurenswaardig om zo onze dorpen te vernietigen, plaats die monsters langs rijkswegen en industriegebieden

    Reply
  2. derycke norbert

    je suis contre sa detruit la nature

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *