Zwaluwnest stort te pletter door hevige regen

De regen van afgelopen zaterdag gepaard met hevige wind heeft er voor gezorgd dat één van de twee zwaluwnesten in de Helkijnstraat het zware weer niet heeft doorstaan.

Het nest kwam los van de dakgoot en stortte te pletter op het voetpad. Drie van de vier zwaluwen kwamen om. Slechts één zwaluw overleefde de val en die is opnieuw druk bezig het nest te herstellen.

Een nieuw nest wordt in vijf tot twaalf dagen door een koppel gebouwd. Oorspronkelijk bouwde de boerenzwaluw zijn nest voornamelijk tegen rotswanden en in grotten. Naarmate er meer menselijke bouwwerken verschenen ontstonden steeds meer alternatieven. Tegenwoordig kiest de vogel meestal voor makkelijk toegankelijke gebouwen of bouwt onder bruggen of afdaken.

Het komvormige nest wordt zodanig tegen balken of uitstekende delen geplaatst dat de ouders de ingang aan de bovenzijde makkelijk in een horizontale vlucht kunnen bereiken. In de bek verzamelen beide zwaluwen modder die ze vervolgens vermengen met speeksel en op de constructie aanbrengen. Als versteviging gebruiken ze onder andere veren en plantaardig materiaal, zoals gras en algen.De binnenzijde wordt bedekt met zachte materialen als donsveertjes en haren van vee.

Please follow and like us:
error

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *