Ten Dries wil met nieuwbouw af van ‘instellingsgevoel’: “Bouwen aan een échte thuis”

Vzw Ten Dries in Sint -Denijs legt eind dit jaar de eerste steen van hun nieuwe gebouw. De vzw vangt met 50 medewerkers en 30 vrijwilligers, 31 kinderen en jongeren op die in een problematische thuissituatie zitten. Het nieuwe gebouw moet meer uitnodigend, groener en milieuvriendelijker worden. “Maar bovenal moeten de kinderen hier kunnen thuis komen zonder het gevoel te hebben in een instelling te zitten”, aldus de directeur.

Bij Ten Dries kunnen kinderen en jongeren terecht die om een of andere reden even niet thuis kunnen wonen. Ze gaan gewoon naar school, zitten bij de scouts of op dansles en hebben elk hun eigen slaapkamer. Alleen dateren die kamers van 1973. In die tijd runden de nonnen er een ‘weeshuis’. Hoog tijd dus voor verandering. “Omdat het gebouw op zich niet per se onbruikbaar is, hebben we renovatie overwogen”, vertelt directeur Luc Stock (57), die al bijna 20 jaar aan de slag is voor de vzw. “Maar dat bleek niet alleen heel duur, we konden er ook niet de juiste kant mee op. Ons huidige gebouw staat vlak tegen de straatkant en is een niet-uitnodigende, gesloten, massieve blok. Dat is niet het gevoel dat we jongeren willen geven.”

Laatste rechte lijn

“Dat klopt”, vult zijn collega Johan Hamers (50) aan. “Het is al ongelofelijk ingrijpend voor een kind om hier geplaatst te worden. We willen dat ze zich welkom voelen en thuis kunnen komen. Ons huidige gebouw straalt het ‘ik ben een instellingskind’ gevoel nog te veel uit.” “Daarom kozen we dus voor een nieuwbouw“, aldus Luc. Eigenlijk hadden de werken al in augustus van start moeten gaan. “Maar omdat we gesteund worden door de Vlaamse Overheid, gaat alles via openbare aanbestedingen en daar kruipt tijd in”, weet de directeur. “Nu zijn we op zoek naar een aannemer en dan gaan we de laatste rechte lijn in. Al hangt veel ook van het budget af. We zijn nog steeds op zoek naar serviceclubs of bedrijven die een bijdrage willen doen.”

Bijna energieneutraal

De werken zullen verlopen in twee fasen. In de eerste fase verijzen twee nieuwe gebouwen achter het oude. Die werken moeten tegen december 2020 klaar zijn. Eens de jongeren verhuisd zijn, wordt 75 procent van het oude gebouw afgebroken. Wat overblijft, krijgt een compleet nieuw uitzicht, de vrijgekomen ruimte wordt omgetoverd tot een plek vol groen om tot rust te komen. Tegen 2023 moet alles achter de rug zijn. “Het nieuwe gebouw zal onder andere dankzij zonnepanelen en een warmtepomp bijna energieneutraal zijn”, vertelt Johan. “We kozen er in samenwerking met ons architectenbureau BAST uit Gent ook voor om zoveel mogelijk met degelijke maar lokale materialen te werken. Dat gebeurde trouwens in samenspraak met onze medewerkers en de jongeren zelf.” “Al wilden de meeste tieners vooral een grotere kamer”, glimlacht Luc.

De directe buurtbewoners kregen in maart al een korte infosessie. “Er zal natuurlijk een tijdje overlast zijn van op en af rijdende vrachtwagens“, geeft de directeur toe. “Maar het overgrote deel van onze buren is heel enthousiast. Voor hen is een groene long ook fijner dan een massieve blok. Bovendien doen we heel veel moeite om in het dorpsleven aanwezig te zijn. Er komt na de vakantie trouwens nog een infosessie voor het hele dorp. Dat is meteen een goede gelegenheid om mensen te tonen hoe het er hier aan toegaat. Want de gebouwen mogen dan nog hetzelfde zijn als in 1973, onze aanpak is dat niet”, besluit hij.

Please follow and like us:
error

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *