Leiedal schrapt woonuitbreiding, kiest voor open ruimte én vraagt suggesties aan burgers

De intercommunale Leiedal schrapt één hectare grond die bedoeld was voor woonuitbreiding. In de Koffiestraat in Sint-Denijs komt er een duurzaam project.

“We voegen de daad bij het woord”, aldus de burgemeester van Zwevegem Marc Doutreluingne (Lijst Burgemeester). Hij ging akkoord om een woonuitbreidingsgebied in de Koffiestraat in Sint-Denijs te schrappen en er een duurzame functie aan te geven. De Zuid-West-Vlaamse intercommunale Leiedal is eigenaar van de grond. Dat maakte het iets makkelijker. Toch is de deal opmerkelijk want in het verleden deed Leiedal meestal het omgekeerde.

“Dit stuk akkerland van één hectare werd in de jaren tachtig door Leiedal aangekocht”, zegt Doutreluingne. “Het had als bestemming woonuitbreidingsgebied. Vandaag denken we meer in de richting van een goed beheer van de open ruimte. Dit project Koffiestraat moet wel een meerwaarde betekenen voor de omgeving en haar bevolking. We moeten de kwaliteit van het terrein optimaal benutten. Daarom vragen we suggesties aan de bevolking.”

Voedselbos

Het terrein kan een voedselbos worden, er kan een educatieve tuin gecreëerd worden want in de nabijheid is er een school. Er is er plaats voor natuur en bos. Leiedal doet een oproep naar kandidaten om een bruikbare suggestie te doen. Met de initiatiefnemers die het beste projectvoorstel doen wordt een tienjarig contract afgesloten. Dat moet voldoende zijn om een duurzaam project te realiseren.

In Vlaanderen worden nog iedere dag twaalf voetbalvelden aangesneden.

“In onze regio zijn er nog 400 ha woonuitbreidingsgebieden”, zegt Wout Maddens (Open VLD), voorzitter van de intercommunale Leiedal. “Die hoeven we niet altijd aan te snijden. Beter gaan we kijken waar we kunnen verdichten. We hebben de ambitie om de open ruimte zoveel als mogelijk te vrijwaren. Dit is een voorbeeld van hoe het kan.”

Op woensdag 13 november om 19 uur is er een infomoment in De Vrijheid in Sint-Denijs. De grond wordt kosteloos ter beschikking gesteld.

http://www.leiedal.be/openoproepsintdenijs

Leiedal schrapt woonuitbreiding, kiest voor open ruimte én vraagt suggesties aan burgers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *