Grandvalbos

Wie het Bos van Grandval betreedt, bezoekt eigenlijk een overblijfsel van wat ooit een uitgestrekt bosgebied was tussen Kortrijk en de Vlaamse Ardennen. Gezien dit kleine natuurgebiedje ietwat in de hoogte ligt, kijk je er neer op de charmante West-Vlaamse dorpjes Sint-Denijs, Helkijn en Kooigem. Akkers en weiden domineren het landschap.

Oudste verwijzing naar het bos dateert van circa 1450 als Graenvalbusch, vermoedelijk was het toen een eikenbos.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) vermeld als ‘Bois de Grandval’. Het bos is gelegen op een zuidelijke uitloper van de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken. De heuvelrug heeft een zuidoost-noordwest oriĆ«ntatie met de Zandbeek aan de voet van de westelijke helling.

Heden beslaat het bos een oppervlakte van 18 ha en is deels een eiken-haagbeukenbos en deels eiken-beukenbos. Het wordt van west naar oost doorsneden door een wandelweg, uitlopend op de Pevergnestraat, tevens de weg naar een vermoedelijk jachthuisje, gemarkeerd door een ijzeren hek tussen twee pijlers, naar verluidt afkomstig van het gemeentelijk park en hier geplaatst in de jaren 1980.

De troeven

 • Voorjaarsbloeiers
 • Landschap beleven
 • Even halt houden

Wie houdt van bloemen, kan in het 4,29 hectare grote Grandvalbos heel wat ontdekken. De tapijten wilde hyacint die er in het voorjaar uitbundig bloeien zijn een must voor elke wandelaar. De prachtige hemelsblauwe bloemen contrasteren in al hun glorie met de frisse grasvormige bladeren. Later op het jaar komen daar nog eens de welig geurende en bloeiende kruiden bij, zoals de gevlekte aronskelk, muskuskruid, grote muur en kruipend zenegroen.
Groot is het Grandvalbos niet, maar als je er voorbijkomt, loont het zeker de moeite om even halt te houden. Kom je tijdens het juiste seizoen, dan staat je een echt kleuren- en geurenparadijs te wachten!

 • Wandelknooppunten

  Van knooppunt 60 naar 77 loop je door het Grandvalbos.

  Ligging & Bereikbaarheid

  Grote Dalestraat

  8554 Sint-Denijs