Het station(splein)

Station Sint-Denijs-Helkijn

Station Sint-Denijs-Helkijn is een voormalig spoorwegstation langs spoorlijn 85 (Leupegem-Herseaux) in Sint-Denijs, een deelgemeente van Zwevegem.  Het station bediende ook het dorp Helkijn, dat een deelgemeente is van Spiere-Helkijn.

Op 1 december 1881 werd de spoorlijn tussen Avelgem en Herseaux geopend door de Belgische Staatsspoorwegen.  Op 2 oktober 1890 werd de lijn vanuit Avelgem uitgebreid tot Leupegem waar die aansloot op spoorlijn 86 (De Pinte – Basècles).  Op 7 april 1899 werd het 2,5 km lange stukje tussen Herseaux en de Franse grens opengesteld.

De lijn werd enkelsporig aangelegd en is nooit geëlektrificeerd.

In 1932 werd het reizigersverkeer naar Frankrijk stopgezet, goederenverkeer op dit traject bleef nog mogelijk tot 1950.  De sporen werden opgebroken in 1954.  De reizigers konden na 1932 in het station van Herzeeuw overstappen op de Franse ELRT tram naar Roubaix.  Op 1 augustus 1959 reed de laatste reizigerstrein tussen Leupegem en Herseaux.  Goederenverkeer werd in drie fasen afgebouwd.  Vanaf 1 januari 1960 reden goederentreinen nog slechts tot Avelgem.  In 1966 werden de sporen tussen Avelgem en Herseaux opgebroken.  Vanaf 1975 werd het goederenverkeer beperkt tot steenkooltreinen die de elektriciteitscentrale van Ruien moesten bevoorraden.  De maximumsnelheid op de spoorlijn bedroeg toen 40 km/u.  De sporen tussen Avelgem en Ruien werden in 1984 opgebroken.  Vanaf 1 januari 2000 krijgt de centrale in Ruien enkel nog bevoorrading per schip en werd het goederenvervoer op spoorlijn 85 helemaal stilgelegd.  De sporen bleven liggen tot in het voorjaar 2006.

In het landschap zijn nog steeds overblijfselen te vinden van de oude spoorlijn. In de omgeving van Herseaux wordt de bedding grotendeels gebruikt voor autowegen. Tussen Spiere en Avelgem werd een fietspad op de bedding aangelegd. De route kreeg de naam Trimaarzate, wat verwijst naar de vroegere functie van de spoorlijn, namelijk het vervoeren van Vlaamse trimards. De route is een van de groene assen in beheer van de provincie West-Vlaanderen. In Ruien bestaan plannen voor de aanleg van een ecologisch pad en tussen Ruien en Leupegem is een asfalt fietspad aangelegd (8 km).

Op de hoek van het Stationsplein en de Helkijnstraat bevindt zich het “Café de France”.  In 2013-2014 was dit de locatie waar in de Vlaamse VRT-serie “Bevergem” de “zeugefeesten” werden gehouden.  Dankzij de inspanningen van de gemeente en het provinciebestuur werd het Stationsplein in 2017 schitterend heraangelegd, waarbij de vroegere functionaliteit nog te zien is in het heraangelegd perron.

SINT-DENIJS ” Rue de la Station “

SINT-DENIJS ” Zicht op de Statie “

SINT-DENIJS ” La Gare “