Ruim 700 handtekeningen tegen Zwevegems verbod op autocrossen

De burgemeester ontving afgelopen week een petitie waarop meer dan 700 mensen zich uitspreken tegen het mogelijke verbod om autocrossen te organiseren. Dit stelt de burgemeester immers voor in zijn klimaatplan. Zondag kan de geplande cross in Sint-Denijs zonder problemen plaatsvinden.

Jaarlijks organiseren ‘De Vlijtige Crossers’ twee autocrossen op de landbouwgronden in de Tontestraat in Sint-Denijs. “Nog nooit hebben we een probleem gehad en we houden het er ook netjes. Wie maandag komt kijken zal niet eens merken dat er zondag autocross was”, vertelt organisator Gino Malfait. Op de terreinen in de Tontestraat organiseren ze jaarlijks twee crossen. Vroeger had men ook wedstrijden in Heestert, maar daar werd in samenspraak met het toenmalige gemeentebestuur beslist dit niet meer te doen. “Ik geef wel toe dat de ronkende auto’s een beetje lawaaihinder veroorzaken. Omdat er dicht bij het wedstrijdterrein in Heestert bewoning was, werd gevraagd om daar niet meer te crossen. We mochten wel nog in Sint-Denijs crossen omdat daar in de wijde omgeving geen woning te bespeuren is”, aldus Gino.

Klimaatplan

Enkele weken geleden stelde burgemeester Doutreluingne zijn klimaatplan voor. Daarin stelt hij een totaalverbod op gemotoriseerde sporten voor. “Dat wil dus zeggen dat we geen cross meer zouden mogen organiseren. Wat uiteraard heel spijtig zou zijn.”, zegt Willy Callewaert die al jarenlang bij het crossgebeuren betrokken is. “Vroeger deed ik zelf aan motorcross, maar ben in 1977 noodgedwongen moeten stoppen. Dan ben ik overgestapt naar autocross, al is het passief. Ik kan zelf niet sleutelen aan de wagens en heb dan ook besloten om niet te rijden”, vertelt Willy.

Volgens hem is het idee bij de burgemeester ingegeven door onwetendheid over de sport. “Vooreerst rijden we niet met dieselmotoren, maar wel met minder vervuilende benzinemotoren. We crossen ook niet de hele dag. Er zijn 15 verschillende reeksen en de piloten komen er drie keer in hun reeks aan de start. Eén wedstrijd duurt nog geen 3 minuten. Wanneer we alles samentellen komen we aan een dikke twee uur dat er wordt gereden”, verduidelijkt Gino Malfait het wedstrijdverloop.

De organisatoren gaan er prat op dat ze ook milieuvriendelijk met de omgeving omgaan. “Zondag wordt alles terug afgebroken en opgeruimd. Maandag doen we dan nog een laatste controle om zeker te zijn dat er niets meer is achtergebleven.”

Per jaar wordt in het Vlaamse land een 20-tal crossen georganiseerd. “Na onze cross zondag ligt het crossen een tijdje stil omdat de akkers waarop we crossen door de landbouwers gebruikt worden. Vanaf eind augustus beginnen we dan opnieuw.”

Petitie

Burgemeester Doutreluingne zegt dat zijn plan slechts uit allemaal voorstellen bestaat en dat er dus nog niets beslist is. Het eigenlijke klimaatplan zal pas in oktober voorgesteld worden tijdens het klimaatfestival op Transfo.

Toch bleven de mensen van De Vlijtige Crossers niet bij de pakken zitten. Ze organiseerden een petitie en kregen zo vlotjes 700 handtekeningen samen van mensen die zich uitspreken tegen het ‘verbodklimaat’, zoals ze het plan van de burgemeester noemen. “Die 700 mensen waren niet allemaal autocrossfanaten, maar vooral burgers uit onze gemeente die meer heil zien in structurele oplossingen dan in kortzichtige maatregelen zoals het verbieden van een autocross”, aldus Malfait.

“Wij zijn ook voorstander voor het aanplanten van een bos en dergelijke. Dit zijn structurele maatregelen die op langere tijd hun nut bewijzen. Indien men een autocross niet toelaat, moet men ook de tractorwijding of een oldtimertreffen verbieden. En wat te denken over een wielerwedstrijd waarin tientallen motards en volgwagens meerijden en nog eens een helikopter in de lucht hangt om de wedstrijd op tv te brengen.”

De organisatoren van de cross besluiten nog door te stellen dat ze bij de aanplant van het speelbos in Otegem 200 euro gesponsord hebben. “Onze sponsoring werd door de gemeente wel stilgezwegen, maar voor een vereniging met een kleine clubkas, is zo’n gift niet evident”, besluit Gino.

Gino Malfait en Willy Callewaert konden meer dan 700 handtekeningen verzamelen tegen een verbod van de autocross (foto GJZ)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *