Aanplant Waterhoeve gestart: nieuw bos wordt oase voor Sint-Denijs

Een beeld van de aanplant van het Waterhoevebos, afgelopen zaterdag.

Medewerkers van Natuurpunt Zwevegem plantten zaterdag de eerste halve hectare van het Waterhoevebos aan, tussen Trimaarzate en Spinnetstraat in Sint-Denijs. Dat is vlak bij de Helkijnstraat. Het nieuwe bos ligt aan de rand van het dorp en wordt op termijn een oase voor de inwoners van Sint-Denijs.

Het nieuwe bos – de naam verwijst naar de nabijgelegen historische Waterhoeve – kadert binnen een gemeentelijk bosbeleidsplan om tegen 2025 twintig en tegen 2030 tachtig extra hectare bos in Zwevegem te hebben. Natuurpunt Zwevegem verleent zijn volle medewerking. Het Waterhoevebos wordt de komende jaren verder uitgebreid met nog eens minstens anderhalve hectare bos. Deze winter liet Natuurpunt naast het nieuwe bos samen met een landbouwer ook al een hoogstamboomgaard uitbreiden met 25 hoogstamfruitbomen. Dat gebeurde niet zomaar, het kadert in een landschapsbedrijfsplan van Stadlandschap Leie en Schelde. Volgende winter komen er daar nog eens twintig hoogstamfruitbomen bij.

Officiële inhuldiging

Waterhoeve wordt een gemengd loofbos. Door het herstellen van een verdwenen voetweg, wordt het binnen enkele jaren toegankelijk voor wandelaars. De slogan van Natuurpunt ‘Meer en betere natuur voor iedereen’ wordt daar zo realiteit. De aankoop van de gronden en de realisatie van dit nieuwe bos wordt mede mogelijk gemaakt door een verhoogde aankoopsubsidie van de gemeente Zwevegem en door sponsoring van Thermote & Vanhalst (TVH) uit Waregem, wereldspeler in onderdelen voor heftrucks, industriële voertuigen en landbouwtractoren.

Onder meer door te investeren in bebossing, compenseert het bedrijf zijn CO2-uitstoot en draagt TVH zo bij aan een maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaam ondernemen. De eerste aanplant van Waterhoeve gebeurde door de coronamaatregelen enkel door de lokale beheerploeg van Natuurpunt. Zodra de coronacrisis voorbij is, plant Natuurpunt wel nog een officiële inhuldiging van het Waterhoevebos in, samen met buurtbewoners, de gemeente en TVH.

Bron: hln.be

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *