Bestuurder rijdt historische kapel kapot en vlucht weg

Een bestuurder heeft in het weekend van 8 april de kapel van de Guldenknok in de Vinkestraat in Zwevegem, in de volksmond ‘Meulemeesters kapel’, stuk gereden. “Hoe de man of vrouw nog weggeraakte, is een raadsel”, zegt eigenares Ginette Vermaut.

De kapel is een beeldbepalend bedehuisje, in 1873 opgetrokken in opdracht van de familie Jean Demeulemeester-Vanhoutte. De familie wou op die manier om bescherming smeken voor een gezonde veestapel. Oorspronkelijk werd de kapel toegewijd aan het H. Hart, nu aan Onze-Lieve-Vrouw.

Het ongeval gebeurde nadat een auto zijn bocht had gemist. Het vehikel reed de kapel achteraan binnen. “De bakstenen lagen tot meters ver op het wegdek. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ligt nu in brokstukken op de gesloopte muur”, zegt Vermaut. Ze vermoedt dat het ongeval plaatsvond in de nacht van zaterdag op zondag. “Het is een half wonder dat de bestuurder nog weggeraakte als je de schade aan de kapel ziet. Je ziet nog de bandensporen waarin hij of zij volle gas achteruitreed en wegstoof.” De politie kon enkel het vluchtmisdrijf noteren. In 1995 werd de kapel gerestaureerd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *